MURGis tähistati emakeelenädalat orienteerumise, viktoriini ja kirjanduskatkete ettelugemisega


14.03.2024
Image
kultuur

Mustamäe riigigümnaasiumis viidi emakeelepäeva nädalal läbi eesti kirjanduse ettelugemisaktsioon, keskenduti keelele ja kultuuri MURGi karika etapil, kuulati külalisloengut ning läbida eesti keele teemaline orienteerumine Mustamäel.

Emakeelenädala esimaspäeval esines külalisesineja Joonas Kalda TalTechi keeletehnoloogia laborist. Loeng andis ülevaate labori tööst, noored said teada, mis on kõne- ja kõnelejatuvastus, kõnetõlge või kuidas tulevikus saaks keeletehnoloogia olla abiks iseseisvas keeleõppes, et kõnetuvastus jõuaks keeleoskuse arendamiseni.

Nädala jooksul võtsid õpilased osa Murikast (MURGi karikast), milles tuli teha Tallinna keskraamatukogu õppepäevast fotoreportaaž, lahendada Mustamäel orienteerumismängus eesti kirjanduse teemal ülesandeid ja kirjutada etteütlust ning lahendada keele ja kultuuri teemal viktoriin. 

Reedel, 15. märtsil viidi läbi omamoodi kunstiline aktsioon "Hetked", milles raames loeti 15. märtsil üle kogu koolimaja erinevates paikades ette eestikeelset kirjandust. MURGi eesti keele ja kirjanduse õpetajate eestvedamisel lugesid õpetajad ja teised koolitöötajad kogu koolipäeva vältel vahetundides ja eri korrustel ette nii emakeelset luulet kui ka proosateoste ja artiklite katkendeid. Kooli töötajaskond valis kodumaiste autorite teksti enda eelistuse järgi. Lisaks ilukirjandusele kaasati ettelugemisel ka aimekirjandust ja ajakirjanduslikke artikleid. Sündmuse eesmärgiks oli tõsta esile emakeelset kirjandust ning emakeele kõla, tehes seda ka õpilaste jaoks üllataval ja veidi ootamatul moel. Samuti esitas MURGi koor emakeelepäeva puhul muusikalise tervituse kooli aatriumis.

Lisaks reedesele aktsioonile kutsusid eesti keele ja kirjanduse õpetajad kooliperet üles osalema ka Vikerraadio iga-aastasel etteütlusel. Emakeelele pühendatud nädal sai aga sissejuhatuse juba märtsi algul toimunud vahenädalal, mil MURGi õpilased külastasid raamatukogusid üle kogu Tallinna. Igas raamatukogus tutvusid noored lähemalt ühe ajalooperioodiga ja lahendasid selle kohta ülesandeid. Täname linnaraamatukogusid meid võõrustamast.

Nädala sündmused olid kantud MURGi ühest alusväärtusest, milleks on "Isameeles, emakeeles". Vaata MURGi õpilasesinduse poolt loodud videot, kus tutvustatakse põnevaid fakte eesti keelest, siit.

Uudised


Image
tiim
20.04.2024
MURG meeskond sai väärt kogemuse matemaatikavõistlusel Náboj

MURG meeskond sai väärt kogemuse matemaatikavõistlusel Náboj

19. aprillil toimus TalTechis rahvusvaheline matemaatikavõistlus Náboj. Meie kooli esindas viiest...
Image
Playbox õpilased
19.04.2024
Kaja kultuurikeskuses toimus MURGi Playbox

Kaja kultuurikeskuses toimus MURGi Playbox

17. aprillil leidis aset MURGi esimene playboxi-õhtu, kus osalesid nii kosmonaudid kui piloodid ehk...
Image
Estronaut
18.04.2024
Õpilaste edukas osalemine reaal- ja loodusteaduste võistlustel

Õpilaste edukas osalemine reaal- ja loodusteaduste võistlustel

Aprillikuus on murglased edukalt osalenud mitmel reaal- ja loodusteaduste ainevaldkonna võistlustel...